Asiantuntija

Helsingin XXI Flamencofestivaalin luentoperformanssi Rikhardinkadun kirjastossa (rapuissa Marja Rautakorpi). Kuva: Chris Gurney

Tove Djupsjöbacka on flamencoasiantuntija, joka kirjoittaa ja luennoi flamencosta säännöllisesti. Hän on opiskellut flamencoa intensiivisesti Suomessa ja Espanjassa vuodesta 1995 ja lisäksi suorittanut filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa (2006, pääaine musiikkitiede) sekä ensimmäisenä suomalaisena flamencologian maisterintutkinnon Espanjassa (Esmuc / etäopinnot, Barcelona, 2018). Hän täydentää osaamistaan jatkuvasti ja on suorittanut erilaisia opintokokonaisuuksia sekä Granadan että Cádizin yliopistossa sekä opiskellut flamencotietoutta ja -historiaa mm. Juan Vergillosin, Leonor Lealin ja David Lagosin johdolla.

Tove on luennoinut flamencosta ja espanjalaisesta musiikista mm. Helsingin yliopistossa, Åbo Akademissa, Sibelius-Akatemialla, Savonlinnan kesäyliopistossa ja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Hän on myös toiminut espanjalaisten huippuopettajien assistenttina Sibelius-Akatemialla ja flamencofestivaalien kursseilla. Keväällä 2021 hän aloitti myös flamencotietouden verkko-opetuksen, opettaen Tampereen Flamencoyhdistykselle ja Palo Nuevo ry:lle flamencon historiaa etäluentoina.

Häntä haastateltiin asiantuntijana Ylen kuusiosaisessa radio-ohjelmasarjassa Flamencon sielua etsimässä (2022), jonka toimitti Liisa Vihmanen, jossa hän vastasi myös musiikin konsultoinnista: https://areena.yle.fi/podcastit/1-64635148

Tove Djupsjöbacka on kirjoittanut artikkeleita flamencosta lukuisiin lehtiin kuten Hufvudstadsbladet, Finnish Music Quarterly, Rondo, Kansanmusiikki ym. sekä muihin julkaisuihin kuten Suomen Arvostelijain Liiton vuosikirjaan. Hän pureutuu myös flamencoaiheisiin säännöllisesti blogissaan Pinnan alla. Levykansitekstejä hän on kirjoittanut mm. Petri Kumelan ja Joonas Wideniuksen Fantasia Andaluza -levyyn (Alba Records 2016).

Tove Djupsjöbacka oli flamencolehti Letran päätoimittaja 2005–2008 sekä toimitussihteeri 2003–2005. Hän on myös avustanut Radio Letra -podcastia, mm. Leyendas-sarjaa flamencon historian suurista nimistä.

Legendaarisen Tomatiton haastattelu v. 2019.

Hän on myös toiminut Helsingin Flamencoyhdistyksen puheenjohtajana v. 2001 ja hallituksen jäsenenä useana vuonna. Vuosina 2012–14 hän toimi Helsingin Flamencofestivaalin taiteellisessa johtoryhmässä yhdessä Emilia Ahon ja Erika Alajärven kanssa. Yhdessä Marja Rautakorven ja Henna-Elise Selkälän kanssa hän muodosti Helsingin Flamencofestivaalin taiteellisen tuotantoryhmän, joka suunnitteli ja toteutti vuoden 2019 festivaalin. Vuonna 2020 hän suunnitteli suomalaisen flamencon historiaa peilaavan esityksen Perintö elää Helsingin Flamencofestivaalille, jossa hän myös esiintyi juontajana ja palmerona. Tove on myös järjestänyt Arte flamenco Helsinki -festivaalin v. 2015 yhdessä Erika Alajärven ja Joonas Wideniuksen kanssa sekä ollut mukana Nordic Flamenco Festivalin järjestelyissä (Tukholma 2005).

Tieteelliset julkaisut flamencosta:
  • ”Improvisaatio flamencomusiikissa ja tanssissa”, teoksessa Musiikillinen improvisaatio. Keskustelunavauksia soivan hetken kulttuureihin, toim. Erkki Huovinen, julk. Utukirjat (Turun yliopisto) 2015
  • ”Flamencon muotorakenne ja muusikoiden roolit”, Musiikin suunta 4/2010–1/2011
Muuta mielenkiintoista:
Opinnäytetyöt:

Vastaa