Tanssi

Sari Pikkaraisen kanssa Anette Åkerlundin maisterikonsertissa 2018. Kuva: Jorma Airola.

Aloitin flamencotanssin opinnot vuonna 1995. Tärkeimmät vaikutteet olen saanut ensimmäiseltä opettajaltani Katja Lindroosilta sekä Rafaela Carrascolta ja Manuel Reyesiltä. Tärkeitä vaikuttajia ovat olleet myös Kaari Martin, Maija Lepistö, Belén Maya, Ángel Rojas, Andrés Marín, Andrés Peña, Manuel Liñán, Rocío Molina ja Leonor Leal. Olen opiskellut Suomessa ja Espanjassa, kurssimuotoisesti myös Ruotsissa.

Soolotanssijana olen esiintynyt vakituisesti kokoonpanossa Camino Flamenco (ent. Décadas) vuodesta 2016, esiintyen laajasti ympäri Suomea. Soolotanssijana olen myös vieraillut useaan otteeseen Brindamos Finlandia -klubilla, esiintynyt yhteispohjoismaisissa kokoonpanoissa Alma Flamenca (2008–2016) ja Flamenco Nórdico (2002–03) sekä esiintynyt Helsingin Flamencoyhdistyksen Pro Peña -gaalassa 2015, Zakatin-yhtyeen kanssa (2001), Helsingin Flamencofestivaalin Suomalaisen flamencon illassa 2000, Tampereen Flamencoviikon Kotimaisissa illoissa 2000 ja 2001. Vuosina 2001-03 toimin tanssijana Compañía Kaari Martin −ryhmässä. Olen esiintynyt tanssijana Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Viime aikoina olen pyrkinyt yhdistämään käytännön taiteilijuuden flamencotietoon ja tutkimukseen, josta esimerkkinä Erika Alajärven kanssa tehty pienoisteos ”Mistä flamencossa oikein lauletaan?”, joka on esitetty Arte flamenco Helsinki -festivaalilla 2015 ja Tampereen Flamencoviikolla 2017. Pidän myös säännöllisesti johdantoluentoja Camino Flamencon esitysten yhteydessä.

Marja Rautakorven kanssa keikalla Helsinki-Vantaan lentokentällä 2018.

Vakituisia yhteistyökumppanejani ovat mm. tanssijat Marja Rautakorpi, Erika Alajärvi, Sari Pikkarainen ja Maija Lepistö, laulajat Ulla Mäkilä ja Taija Robalta sekä kitaristit Toni Jokiniitty ja Otso Krunasta. Useimpien suomalaisten flamencotekijöiden kanssa olen tehnyt jossain vaiheessa yhteistyötä. Pohjoismaisia yhteistyökumppaneja ovat olleet mm. tanssija Pia del Norte (Ruotsi), laulajat Pepita Rohde (Tanska) ja Thierry Boisdon (Tanska), kitaristit Emil Pernblad (Ruotsi), Poul Jacek Knudsen (Tanska) ja Robban Svärd (Ruotsi). Erikoislaatuisimpia kokemuksia on esiintyminen taiwanilaisen pipa-luutunsoittaja Cheng Yufengin kanssa Taipeissa vuonna 2011.

Koreografioita olen soolokoreografioiden lisäksi laatinut teoksiin Aaltotila, Camaroneo ja La Kalevala (lisätietoja alla).

Dear F 2016. Vas. Anette Åkerlund. Kuva Lauri Sario.

Olen ollut tanssijana mukana seuraavissa teoksissa:
• Dear F, työryhmä Toni Jokiniitty, Anu Silvennoinen, Tanja Tuurala, Anette Åkerlund. Anu Silvennoisen taiteellinen opinnäyte, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2016.
• Kromosomi 47 Flamenco!, ohjaus Kari Heiskanen, koreografia Katja Lundén ja Anja Loikala, käsikirjoitus Kari Heiskanen, Katja Lundén ja Anja Loikala, musiikin suunnittelu Pedro Llamas ja Kati Vyyryläinen, ensi-ilta Helsingin Flamencofestivaalilla 2007.
• Almira (G.F. Händel), barokkiooppera, ohjaus ja koreografiat Anna Haaranen, musiikin johto Andrew Lawrence-King. Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia 2006.
• Ganivet, Kirjeitä Satumaasta, taiteellinen johtaja Ramón Maronier, ensi-ilta Helsingin Flamencofestivaalilla 2006.

Kromosomi 47 Flamenco! Oik. Sampsa Peltonen. Kuva: Mervi van Veldhoven. 2007.

• Aaltotila, koreografia Tove Djupsjöbacka, ensi-ilta Helsingin Flamencofestivaalilla 2005 (klubi-ilta).
• Camaroneo, koreografia Tove Djupsjöbacka ja Maija Lepistö, ensi-ilta Tampereen Varjoflamencoviikolla 2004.
• Aquelarre flamenco, koreografia Maija Lepistö, ensi-ilta Helsingissä 2003.
• La Kalevala, koreografia Tove Djupsjöbacka ja Kaari Martin, ensi-ilta Helsingin Flamencofestivaalilla 2003.
• Bernarda Alban talo, koreografia Katja Lundén ja Kaari Martin, ensi-ilta Helsingissä 2001.
• Al aire, koreografia Katja Lindroos, ensi-ilta Helsingissä 1999.

Tiesitkö…?

Flamencon tyylilajeista bulerias sykkii suonissani voimakkaasti ja siitä onkin tullut erityisosaamiseni. Kokonaisina tanssinumeroina sydäntäni lähellä ovat alegrias/cantiñas, siguiriyas ja taranto. Uusimpana ohjelmistoon on tullut farruca con mantón.

 

Vastaa