SARV: Musiikkikriitikkojen kevään ääniä

Toivotamme Suomen arvostelijain liiton musiikkijaoksen jäsenet lämpimästi tervetulleiksi vaihtamaan ajatuksia musiikkikritiikistä ja nostamaan maljat musiikin ja kevään kunniaksi!

Otsikolla ”Minä ja musiikkikritiikki” keskustelua alustavat musiikkikriitikot Auli Särkiö-Pitkänen ja Tove Djupsjöbacka sekä säveltäjä, musiikkikriitikko ja -esseisti Kimmo Hakola. Niiden jälkeen on aikaa vapaalle keskustelulle. Tilaisuuden moderoi Savoy-teatterin johtaja, musiikkikriitikko Päivi Loponen-Kyrönseppä.

Lisätietoja: https://www.kritiikinuutiset.fi/2021/04/09/musiikkikriitikkojen-kevaan-aania-tilaisuus/

Yhteinen kritiikki -vuosikirja julkaistu

Suomen Arvostelijain Liiton kolmas vuosikirja, Yhteinen kritiikki – näkökulmia yhteisöllisyyteen ja inkluusioon on ilmestynyt. Teos hahmottelee mahdollisuuksia kritiikille keskusteluna, johon eritaustaiset ja erilaiset keskustelijat pääsisivät mukaan. Se etsii keinoja vahvistaa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä kritiikissä.

Julkaisun on toimittanut Heidi Bäckström. Kirjaan ovat kirjoittaneet Sofia Blanco Sequeiros, Anders Carlsson, Veikko Halmetoja, Riina Hannuksela, Tenka Issakainen, Oxana Jguirovskaia, Anni-Kristiina Juuso, Maija Karhunen, Aurora Lemma, Sanna Lipponen, Omppu Martin, Aura Nurmi, Päivi Taussi, Max Ryynänen, Elina Vuorimies ja Maaria Ylikangas. Esipuheen ovat laatineet Kritiikki näkyy! -hankkeen työryhmä Riikka Laczak, Maria Säkö ja Maaria Ylikangas. Kritiikki näkyy! on Suomen arvostelijain liiton järjestämä ja Koneen säätiön tukema hanke kritiikin aseman parantamiseksi ja inkluusion vahvistamiseksi kritiikissä.

Lisätietoja ja linkki verkkojulkaisuun: https://www.kritiikinuutiset.fi/2021/04/17/kritiikki-nakyy-hankkeen-ensimmainen-julkaisu-tuo-inkluusiota-kritiikkiin/

Allekirjoittanut on avustanut SARVin vuosikirjoja ruotsintajana. Viime vuoden vuosikirjassa minulta oli mukana myös artikkeli flamencokritiikistä, edellinen vuosikirja on nyt myös julkaistu verkossa.

Mitä kuuluu, musiikkitiede? 26.3. @Yle Radio 1

Perjantaina 26.3. Yle Radio 1 huomioi musiikkitieteen oppiaineen kauniisti Musiikkitieteen teemaillassa klo 19.02–21.40. Radiot auki ja kuuntelemaan, saatat kuulla siellä minunkin haastattelun ja toivebiisin! ❤🎶🎼
Minultakin monesti ihmetellään, enkö olekaan opiskellut musiikkia ja Sibelius-Akatemiassa tietenkin. En ole – olen valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston humanistisesta tiedekunnasta, pääaineena musiikkitiede. Siellä olen oppinut kaikki perusasiat musiikintutkimuksesta, lähdekritiikistä ja käsitteistä, siellä olen oppinut kaikkea mahdollista mistä edelleen on ammattiarjessani hyötyä auditiivisesta analyysistä harmonian historiaan, analysoinut musiikkia Mussorgskista Juiceen, transkriboinut heviä ja Palefacen räppirytmejä, tutkinut flamencoa. Musiikkitiede ei valmista suoraan mihinkään ammattiin, ammattikuvansa rakentaa jokainen itse, ja suurin osa opiskelukavereistani on työllistynyt hyvin aivan erilaisiin rooleihin. Taiteiden tutkimuksen yksikössä oppii tutkimaan, ja nimen omaan taiteita. SibAssa tehdään mahtavia juttuja ja hienoa tutkimusta, mutta toistaiseksi siellä ei ole tarjolla musiikkitieteen peruskoulutusta. Musiikkitiede liittyy olennaisesti humanistisen tiedekunnan muuhun tarjontaan.
Lue myös tämä hieno teksti musiikkitieteen tilanteesta Helsingin yliopistossa, kirjoittanut Janne Palkisto: https://www.suoni.fi/etusivu/2021/3/24/kuulumisia
Kuten Janne tässä kirjoittaa, suurin osa musiikkitieteilijöistä on opiskellut musiikkia varsin perusteellisesti, niin minäkin aivan lapsesta asti. En silti valinnut opintopolukseni käytännön musiikin vaan tieteen ja tutkimuksen. Toki myöhemmin ammattipolku on johtanut myös vahvasti käytännön musisoinnin pariin.

Helsingin kamarikuoro @Musica nova

Helsingin kamarikuoro esiintyy Musica nova -festivaalilla State of the Union -konsertilla, joka striimataan suorana la 6.2.2021 klo 16.00. Liput striimin katseluoikeuteen: 15€ Ticketmasterista

Helsingin kamarikuoro
Nils Schweckendiek, johtaja
IANNIS XENAKIS: À Hélène
LISA STREICH: wallpapers
EUGENE BIRMAN: State of the Union (Euroopan kantaesitys / European premiere)

Minä laulan Xenakiksen naiskuorokappaleessa.
Vuodenvaihteesta alkaen en enää hoida Helsingin kamarikuoron tiedotusta, keskityn laulamiseen ja tiedottajana jatkaa Veera Kuusirati.

Flamencon ABC -luentosarja

Tampereen Flamencoyhdistys tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden syventää tietämystään flamencosta: Pidän heille neljän kerran etäluentosarja 30.1.–27.2. Sarja on yhdistyksen jäsenille maksuton, mutta pitää ilmoittautua.

Mikä on flamenco? Mistä se tulee ja millaiseksi se on vuosien varrella kehittynyt? Miten flamencon perusohjelmisto on muotoutunut? Mitkä flamencotermit olisi hyvä tuntea? Miten flamencon historiaa on kerrottu, mistä on vaiettu?

Lisätietoja Tampereen Flamencoyhdistyksen sivuilta.

Flamencokurssit Oulussa 6.–8.11.

Flamencon monitoiminainen Tove Djupsjöbacka saapuu Ouluun kurssittamaan tanssissa ja palmaksissa. Tove on ensimmäinen suomalainen Espanjasta valmistunut flamencologi (Máster de Flamenco, Esmuc 2018). Opetuksessaan hän kannustaa kaikkia muitakin kokeilemaan flamencon eri osa-alueita! Flamencon kokonaisuuden tunteminen ja kommunikointi tanssijoiden ja muusikoiden välillä on Tovelle A ja O.

Tove kurssittaa kahdella tasolla: alkeis- ja perustasolla treenataan rentoa buleríasta ja keski/jatkotasolla eleganttia farrucaa huivilla.

Bulerías on nykyajan jamien kuningaslaji. Opettelemme lajiin sopivia markkeerauksia, panostamme 12-jakoisen svengin ja rentouden löytämiseen ja opettelemme perusasiat oman pienen jamitanssipätkän tekemisestä. Varaudu tanssimaan myös ilman kenkiä. Elegantti ja ylväs 4-jakoinen farruca yhdistetään niin ikään eleganttiin ja ylvääseen isoon huiviin. Käymme läpi huivin käytön perusasiat, joten mukaan voit tulla, vaikka et olisi aikaisemmin kokeillut huivinkäyttöä. Kursseilla säestää Oula Mommo ja Tove laulaa itse.

Tanssikurssien lisäksi Tove opettaa myös palmaksia: kurssilla keskitytään taputustekniikkaan, svengin löytämiseen ja taputtajan eli palmeron roolin haasteisiin. Harjoitukset muokataan kaikentasoisille sopivaksi, kokeillaan eri rytmilajeja. Palmastunnit ovat alkeis/perus- ja keski/jatkotason kurssien välillä ja Palo Nuevon jäsenille maksuttomat. Muille palmaskurssi on 15 euroa.

Toven kurssin yhteydessä järjestetään myös flamencoaiheinen luento, joka pidetään lauantaina 7. marraskuuta klo 13-14.30 Pohjankartanon LS1-salissa. Palo Nuevo järjestää luennon yhteistyössä Oulu-opiston kanssa.

Kurssit järjestää flamencoyhdistys Palo Nuevo, lisätietoja heidän kotisivuiltaan: https://www.palonuevo.com/2020/10/04/tove-djupsjobacka-kurssittaa-marraskuussa/

Helsingin kamarikuoro – Pärt: Passio lokakuussa

Arvo Pärt: Passio
Vihdoin elävälle yleisölle!

Ma 19.10.2020 klo 19.00
Taulumäen kirkko, Lohikoskentie 2, Jyväskylä

Su 25.10.2020 klo 18.00
Järvenpään kirkko

La 31.10.2020 klo 19.00
Tampereen tuomiokirkko

Helsingin kamarikuoro
Nils Schweckendiek, johtaja

Solistit:
Sampo Haapaniemi, baritoni (Jeesus)
Martti Anttila, tenori (Pilatus)
Linnéa Sundfær Casserly, sopraano (Evankelista)
Sirkku Rintamäki, mezzosopraano (Evankelista) / 25.10. Eira Karlson
Mats Lillhannus, tenori (Evankelista)
Jussi Linnanmäki, bassobaritoni (Evankelista)

Jan Lehtola, urut
Laura Vikman, viulu
Anni Haapaniemi, oboe
Marko Ylönen, sello
Mikko-Pekka Svala, fagotti

ARVO PÄRT: Passio

Kuin tiukasti rakennettu rituaali, jossa dramatiikka kumpuaa vähäeleisyydestä. Näillä sanoilla on kuvailtu Arvo Pärtin laajaa kuoroteosta Passio (1982), jonka Helsingin kamarikuoro esittää 85-vuotispäivän kunniaksi. Kuoron lisäksi Jeesuksen kärsimysnäytelmää tulkitsee solistikvartetti, kaksi laulajaa Jeesuksen ja Pontius Pilatuksen rooleissa sekä pieni kamariyhtye. Passiota pidetään Pärtin oman musiikillisen kielen, säntillisen tintinnabuli-tyylin huipentumana.

Liput:
Jyväskylä 19.10. Liput 48/44/30 €, lipunmyynti ja lisätietoja: https://jyvaskylankesa.fi/tapahtumat/arvo-part-passio/

Järvenpää 25.10. Liput 20 € ovelta ennen konserttia.

Tampere 31.10. Liput ennakkoon 20€+palkkiot, ovelta 30 €.
Lisätietoja: https://tampereenseurakunnat.fi/kirkko_tampereella/tapahtumat?&event_id__31235=43272