Musiikkitoimittaja

Helsingin Flamencofestivaalin pääesiintyjän Ángel Muñozin kanssa paneelikeskustelussa v. 2019. Kuva: Chris Gurney.

Tove Djupsjöbacka on musiikkiin erikoistunut toimittaja, joka kirjoittaa myös tanssista. Hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa ovat perinteiset musiikkikulttuurit ympäri maailman, erityisesti flamenco ja suomalainen kansanmusiikki, sekä klassinen vokaalimusiikki. Hänen kirjoituskielensä ovat suomi sekä ruotsi.

Tove Djupsjöbacka on Hufvudstadsbladetin vakituinen avustaja vuodesta 1999. Hän kirjoittaa myös säännöllisesti Finnish Music Quarterlyyn, Rondoon ja Kansanmusiikki-lehteen. Hän on myös sijaistanut useampaan otteeseen lyhyitä kausia Hufvudstadsbladetin musiikkitoimittajana (2005, 2018, 2019, 2020) sekä toiminut Pelimanni-lehden ja flamencolehti Letran päätoimittajana ja toimitussihteerinä sekä FMQ:n toimitussihteerinä.

Freelancerina hän on yllämainittujen lehtien lisäksi kirjoittanut mm. Finnish Dance in Focus-, Resonans-, Teostory- ja Aksentti-lehtiin sekä Yleisradion ja MusicFinlandin kotisivuille. Hän on myös kirjoittanut kansitekstejä eri levyjulkaisuja varten, toimittanut levykokonaisuuksia ja -tekstejä Valittujen Palojen julkaisuihin ja toiminut laajasti musiikkialan tiedottajana mm. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja Etnosoi!-festivaalilla. Tällä hetkellä hän hoitaa vakituisesti ainoastaan Helsingin kamarikuoron tiedotusta.

Toistaiseksi ainoa kirjamuotoinen julkaisu on yhdessä Lena von Bonsdorffin kanssa kirjoitettu Martin Wegelius-instituutin laaja 50-vuotishistoriikki Musik i ingenmansland, joka julkaistiin vuonna 2006.

Tove luennoi ahkerasti etenkin flamencosta ja espanjalaisesta musiikista, mutta aihevalikoimaan kuuluu myös suomalainen kansanmusiikki, ulkoeurooppalaiset musiikkikulttuurit ja transkriptio. Vieraillut säännöllisesti Åbo Akademin musiikkitieteen laitoksella 2007–2012. Muita vierailuja: Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Sibelius-Akatemia, Savonlinnan kesäyliopisto, National Cheng-chi University (Taipei).

Luottamustehtäviä Tove hoitaa tällä hetkellä Taiteen edistämiskeskuksen musiikkitoimikunnassa ja Suomen Arvostelijain liiton hallituksessa. Hän on myös ollut jäsenenä mm. Kritiikin kannusten palkintoraadissa (kuvassa), Teosto-palkinnon esiraadissa, Etno-Emma-raadissa ja useiden Etnogaalan palkintojen raadeissa.

Vuodesta 2015 alkaen hän pitää myös omaa Pinnan alla -blogiaan, jonne hän pyrkii tekemään ajattomia ja syvällisiä tekstejä ennemmin kuin usein julkaistavaa pintaliitoa.

Musiikkialan käännöksiä, ks. Kääntäjä. Flamenco, ks. muualla.
Ks. myös CV.

 

Vastaa