Musiikkitoimittaja

Tove Djupsjöbacka. Kuva: Cata Portin.

Tove Djupsjöbacka on musiikkiin erikoistunut toimittaja, joka kirjoittaa myös tanssista. Hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa ovat perinteiset musiikkikulttuurit ympäri maailman, erityisesti flamenco ja suomalainen kansanmusiikki, sekä klassinen vokaalimusiikki. Hänen kirjoituskielensä ovat suomi sekä ruotsi.

Tove Djupsjöbacka on ollut Hufvudstadsbladetin vakituinen avustaja vuodesta 1999 ja on myös sijaistanut useampaan otteeseen Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimittajana (2005, vuosina 2018–2022 lyhyempiä kausia vuosittain), vastuualueinaan musiikin lisäksi myös näyttämötaide ja kirjallisuus.

Hän on kirjoittanut freelancerina myös mm. Finnish Music Quarterlyyn, Rondoon ja Kansanmusiikki-lehteen sekä Yleisradiolle ja MusicFinlandille. Hän on myös toiminut Pelimanni-lehden ja flamencolehti Letran päätoimittajana ja toimitussihteerinä sekä FMQ:n toimitussihteerinä. Hän oli Kuoromusiikin kausikonsertit -konserttisarjan kotikriitikko 2022–2023.

Toistaiseksi ainoa kirjamuotoinen julkaisu on yhdessä Lena von Bonsdorffin kanssa kirjoitettu Martin Wegelius-instituutin laaja 50-vuotishistoriikki Musik i ingenmansland, joka julkaistiin vuonna 2006.

Nordic Council Prize 2023. Photo: Arnar Eggert Thoroddsen.

Tove luennoi ahkerasti etenkin flamencosta ja espanjalaisesta musiikista, mutta aihevalikoimaan kuuluu myös suomalainen kansanmusiikki, ulkoeurooppalaiset musiikkikulttuurit ja transkriptio. Hän on vieraillut säännöllisesti Åbo Akademin musiikkitieteen laitoksella 2007–2012. Muita vierailuja: Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Sibelius-Akatemia, Savonlinnan kesäyliopisto, National Cheng-chi University (Taipei).

Hän on myös vetänyt erilaisia livekeskusteluja ja taiteilijatapaamisia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, mm. Helsinki puhuu -tapahtumassa sekä Kulturkontakt Nordille.

Hosting Artist talk at Nordic Culture Point 2020 with Eivør and Lena Willemark.

Luottamustehtäviä Tove hoitaa tällä hetkellä Pohjoismaisen neuvoston musiikkipalkinnon tuomaristossa ja Kritiikin kannukset -palkintoraadissa. Hän on myös ollut jäsenenä mm.  Teosto-palkinnon esiraadissa, Etno-Emma-raadissa ja useiden Etnogaalan palkintojen raadeissa, Taiteen edistämiskeskuksen musiikin ja monitaiteen toimikunnissa sekä Suomen Arvostelijain Liiton hallituksessa.

Vuodesta 2015 alkaen hän pitää myös omaa Pinnan alla -blogiaan, jonne hän pyrkii tekemään ajattomia ja syvällisiä tekstejä ennemmin kuin usein julkaistavaa pintaliitoa.

Musiikkialan käännöksiä, ks. Kääntäjä. Flamenco, ks. muualla.
Ks. myös CV.

 

Vastaa