Sopraano

Screenshot Helsingin kamarikuoron musiikkivideosta ”protect yourself from infection” (2021).

Tove Djupsjöbacka toimii ammattikuorolaulajana Helsingin kamarikuoron sopraanona sekä freelancerina eri projekteissa. Hän laulaa myös Kamarikuoro Utopian riveissä vuodesta 2004 ja on vieraillut useissa pääkaupunkiseudun vokaalimusiikin ja vanhan musiikin kokoonpanoissa.

Äänialaltaan hän on korkea sopraano (n. g-d3). Ohjelmistoon kuuluu erityisesti renessanssilaulua sekä nykymusiikkia, joista erityisesti 12-ääninen ranskalaistyylinen ohjelmisto on lähellä sydäntä (Messiaen, Jolivet, Daniel-Lesur, Poulenc…). Bachin motetit sekä oratoriot ja passiot kuuluvat myös perusohjelmistoon.

Toven äidinkieli on ruotsi ja hän ohjeistaa säännöllisesti suomenruotsin lausumista laulajille ja kuoroille.

Tove Djupsjöbacka on opiskellut klassista laulua Musikinstitutet Kungsvägenissä Rabbe Österholmin ja Raija Regnellin johdolla ja suorittanut I-kurssitutkinnon erinomaisin arvosanoin. Solistilaulajana hän on esiintynyt mm. Unga solister −konsertissa Vaasan kaupunginorkesterin kanssa toukokuussa 2006. Näyttämökokemusta on mm. Kansallisoopperan projekteista (Pappa Bach, Rödhamn), Svenska Teaternista (Teaterbåten) sekä Musikinstitutet Kungsvägenin produktioista (Prinsessan och vildsvanarna).

Helsingin kamarikuorossa (ent. Radion kamarikuoro) Tove on laulanut vuodesta 2008. Taiteellisena johtajana toimii Nils Schweckendiek ja vierailevista johtajista hän on tehnyt yhteistyötä mm. Nicholas Collonin, Andrew Parrottin, James Woodin ja Aapo Häkkisen kanssa. Kuoron kanssa hän on esiintynyt Ruotsissa, Tanskassa, Belgiassa, Alankomaissa, Iso-Britanniassa, Puolassa ja Japanissa sekä ollut mukana lastenoopperassa Pappa Bach (Suomen Kansallisooppera 2009). Hän myös lauloi HKK:n sekstetissä IC-98:n ja Max Savikankaan Aarremaat-videoteoksessa. Levytykset ks. alla.

*

Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeen vakituinen jäsen Tove Djupsjöbacka oli vuosina 2011–2020 (poissa lukuvuoden 2012–13). Kuoro toimii kuoronjohtoluokan instrumenttinä viikottain sekä laulaa kuoronjohdon A-tutkinnoissa. Vastuuopettajana toimii vuodesta 2014 professori Nils Schweckendiek (sitä ennen professori Matti Hyökki).

*

Kamarikuoro Utopiassa Tove Djupsjöbacka on laulanut vuodesta 2004. Kuoro on erikoistunut vanhaan musiikkiin ja tekee säännöllisesti yhteistyötä etenkin Andrew Lawrence-Kingin kanssa, jonka kanssa on tehty myös Piae cantiones -levy 2019 Jordi Savallin Aliavox-levymerkille. Kamarikuoro Utopia on esiintynyt useissa Euroopan maissa ja kuulunut Sastamala Gregoriana -festivaalin vakiovieraisiin.

*

Lisäksi Tove Djupsjöbacka on laulanut Spira Ensemblessä (2013–16, joht. Kari Turunen), jonka riveissä hän oli mukana voittamassa Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa kolme kultaleimaa sekä Grand Prix-palkinnon v. 2015. Spiran riveissä hän oli myös mukana Harald Andersén-kamarikuorokilpailussa 2016, jolloin kuoro pääsi finaaliin ja valittiin parhaaksi suomalaiskuoroksi.

Tove Djupsjöbacka on laulanut myös Akademiska damkören Lyranissa (2002–08, joht. Kari Turunen), toimien myös sen varajohtajana, sekä Wegeliuskörenissä (1997–2002, joht. Sören Lillkung ja Malin Storbjörk).

Levytyksiä mm:

Helsingin kamarikuoro:
• Arvo Pärt: Passio. Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek (BIS 2021)
• Alex Freeman: Under the Arching Heavens. Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek (BIS 2020).
Choral Works by Antti Auvinen and Sampo Haapamäki. Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek (Alba 2020).
• Einojuhani Rautavaara: Vigilia. Helsingin kamarikuoro, Niall Chorell, Tuukka Haapaniemi, joht. Nils Schweckendiek (BIS 2019) – sopraanosoolo raidalla 30.
• Perttu Haapanen: Reports. Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek (BIS 2019)
Kevät kerran on koittava – Spring will come. Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek (BIS 2018)
Northlands – Music by Matthew Whittall. Helsingin kamarikuoro ym, joht. Nils Schweckendiek (Alba Records 2017)
Beat Furrer: Works for Choir and Ensemble. Helsingin kamarikuoro, Uusinta Ensemble, joht. Nils Schweckendiek. (Toccata Classics 2016)
• Magnus Lindberg: Graffiti. Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin kamarikuoro, joht. Sakari Oramo. (Ondine 2010)

Kamarikuoro Utopia:
Piae cantiones. Andrew Lawrence-King ja Kamarikuoro Utopia (Aliavox 2019) – useita sooloja.

Akademiska damkören Lyran:
• Akademiska Damkören Lyran: Triumf. Joht. Kari Turunen. Sopraanosolistina teoksissa Karin Rehnqvist: Triumf att finnas till, Mia Makaroff: Namnlösa klippan får ett namn, Paavo Korpijaakko: Oroliga drömmar, Einojuhani Rautavaara: Dann, in jener Nacht. (Akademiska Damkören Lyran 2007).
• Akademiska Damkören Lyran: Pärlor. Joht. Kari Turunen. Soolokvartetin 1-sopraano teoksessa Haydn: Sköna gosse. (Akademiska Damkören Lyran 2006, LYRANCD-4)
• Akademiska Damkören Lyran: I himmelen. Joht. Kari Turunen. Sopraanosolisti teoksessa Karin Rehnqvist: I himmelen. (Akademiska Damkören Lyran 2004).

Muut:
• Martin Wegelius: Sånger. Hedvig Paulig, Tuomas Lehtinen, Gustav Djupsjöbacka, Spira Ensemble. (Fuga 2016)
• Wiipurin Osakunnan Laulajat: Äänen ääriä. Joht. Jutta Seppinen. Sopraanosolisti Minna Leinosen teoksessa Tähtien synty. (WiOL 2010)

Tiesitkö…?

Tove on myös opiskellut viulunsoittoa (3/3 asti), saksofonia ja erilaisia perkussioita – sekä tietenkin flamencoa, joka on hänen toinen taiteellinen ilmaisupolkunsa. Hän on myös opiskellut orkesterinjohtoa musiikkiopistossa.

Viulua hän soittaa nykyään lähinnä kansanmusiikkiyhteyksissä, perkussioita hän saattaa tarvittaessa soittaa myös kuorokeikoilla… Pianistinakin hänet on keikoilla nähty, vaikka hän on yhtä vapaasäestyskurssia ja kenraalibassosoittoa lukuun ottamatta pianistina itseoppinut.

Vastaa