Ludus Danielis @Brännkyrka 10.9


Kamarikuoro Utopia ja Andrew Lawrence-King vierailevat Brännkyrka medeltidsdag -tapahtumassa Ruotsissa su 10.8. Keskiaikaspektaakkeli Ludus Danielis esitetään Brännkyrkan kirkossa klo 14 ja 16.

Vänner i Stockholmsnejden!
Kammarkören Utopia & världsberömda harpisten Andrew Lawrence-King framför det medeltida Danielsspelet Ludus Danielis vid Brännkyrka medeltidsdag – söndag kl. 14 och 16 i Brännkyrka kyrka. Så ta dig en utflykt dit, och till medeltiden meddetsamma! Munkstämningar, profeter, lejon, änglar och annat kul utlovas (och du får höra och se mig på scen). 🧙‍♂️👼👑🐆🐐🏆
”Ludus Danielis framfördes i katedralen i Beauvais från slutet av 1100-talet. – – Danielsspelet var en del av åsnefesten, d.v.s. narrfesten, då rangordningen i katedralen vändes upp och ner för en dag. Senare medeltida predikotexter berättar muttrande om hur det gått till i kyrkorummet: korgossarna bestämde i stället för biskopen, man sysslade med spådomar, maskerad och galna upptåg, knasigheter enligt versmåttet conductus och till och med på franska, dans och skratt, präster som klappar i händerna och slår på trumma, mat och dryck i kyrkan. De som skapat Danielsspelet har skickligt knutit ihop alla uppsluppna spralligheter med berättelsen om Belshassar, Dareios och Daniel.”