På kommande: Arvet

Våren 2024 utkommer denna bok på S&S förlag, i svensk översättning av mig. Det finska originalet utges samtidigt av Kustantamo S&S.

”När Ryssland attackerade Ukraina i februari 2022 började sökandet efter medskyldiga. I Finland riktade många blicken mot president Tarja Halonen, som i åratal byggt upp varma relationer till Rysslands president Vladimir Putin.

Arvet diskuterar Meri Valkama med Tarja Halonen om livet och världspolitiken. Valkama vill veta vad Halonen själv anser om sina beslut. I vilken värld och med vilket informationsunderlag fattades de? Är det möjligt att en beslutsfattare som ägnat hela sitt liv åt att försvara freden omedvetet har främjat möjligheten till krig?

Under flera månader följde Valkama Halonens arbete i Finland och runt om i världen. Hon upptäckte något häpnadsväckande: även när vi tror att världen förbättras är det mest kaos överallt. Mitt i det måste världens beslutsfattare göra sitt bästa.

Vad tycker Halonen om allt detta? Vad är det som gör att den åttioåriga presidenten fortfarande reser runt till världens krishärdar? Och varför är det till Halonen som FN:s generalsekreterare António Guterres ringer när han inte vet vad han ska göra?”

Mer info om boken här: https://litteratur.sets.fi/bok/arvet/