Pohjoismaisen neuvoston musiikkipalkinto Maija Kauhaselle

Kuva: Magnus Fröderberg, norden.org

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2023 musiikkipalkinnon on saanut suomalainen kansanmuusikko, laulaja-lauluntekijä ja kanteleartisti Maija Kauhanen. Kauhanen vastaanotti palkinnon Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuudessa, joka pidettiin Norjan kansallisoopperassa ja baletissa Oslossa tiistai-iltana. Palkinnon jakoi saamelainen muusikko Kajsa Balto. Voittaja saa Nordlys-palkintopatsaan ja 300 000 Tanskan kruunua (noin 40 000 euroa).

Palkintolautakunta perustelee valintaansa muun muassa näin: ”Kansanmuusikko, laulaja-lauluntekijä ja kanteleartisti Maija Kauhanen on räjähtävän voimakas ja monipuolisen taitava yhden naisen orkesteri, joka on lyhyessä ajassa luonut komean kansainvälisen uran.”

”Omaperäisimmillään Maija Kauhanen on multi-instrumentalistina live-esiintymisissään yhden naisen orkesterina. Lavalla voi kuulla samaan aikaan villeintä kanteletta, äänekkäintä lauluilmaisua ja kymmenien lyömäsoitinten arsenaalia symbaaleista kelloihin, kulhoihin ja erilaisiin astioihin. Maija Kauhanen hallitsee kaikkea yhtä aikaa ja koko ajan mitä taitavimmin improvisoiden ja kokonaisuutta varioiden. Tuloksena syntyy eri aikakausien, tekniikoiden ja tyylien fuusiona kokeilevien äänimaailmojen raju ja kaikkialla yleisönsä haltioittava spektaakkeli.”

Lautakunta kirjoittaa myös näin: ”Tärkeässä osassa Maija Kauhasen vahvojen tulkintojen taustalla ovat laulujen tarinat ja sanat, joissa usein teemana ovat eri-ikäisten naisten kohtalot. Myös vanhat kansanlaulut tuodaan taitavasti nykymaailmaan. Usein feministiset tekstit kertovat ihmissuhteiden haasteista, kotiväkivallasta ja peloista, mutta mukaan mahtuu myös iloa, lohtua ja toivoa.”

Lue koko uutinen ja lisää palkinnosta täältä: https://www.norden.org/fi/news/pohjoismaiden-neuvoston-musiikkipalkinto-2023-maija-kauhaselle

Palkintogaala nähtävissä täältä:

Maija Kauhanen sanoi kiitospuheessaan mm. näin:
”For me the art is connecting with people over the borders, sharing the same space without a common language and respecting each other. Building a more equal world.
For me, art and music are the way to dare things I have an inner need to do. Through playing, improvising and singing I can deal with all emotions life throws at me from happiness and joy to darker moods, restlessness and anxiety. Through music I can let them out of my system.
In my work as a folk musician I see how certain topics have been here in the folk songs already way before we were born. Topics like love, nature, communities, wars and hope for peace – and now we need to sing about them more than ever.
Art is for everyone and creativity lives in all of us.”

Itse olin palkintoraadissa yksi Suomen edustajista.