Tove prisbelönas av Stina Krooks stiftelse 11.5.

Foto Stina Krooks stiftelse / Johannes Romppanen.

Stina Krooks stiftelse har beviljat sammanlagt 154 000 euro för att stöda och främja bild- och scenkonst inklusive musik med särskilt beaktande av den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Våren 2023 har Stina Krooks stiftelse beviljat sammanlagt 23 stipendier och pris för totalt 154 000 euro.

– Med hjälp av stipendierna vill stiftelsen stöda både unga lovande konstnärer i början av sin karriär och redan etablerade framstående konstnärer i deras långsiktiga arbete. Stipendier ges i första hand till individer men mottagarna kan också vara grupper eller institutioner. Stiftelsens styrelse väljer stipendiaterna på förslag av sakkunniga och det går inte att ansöka om bidrag, säger Stina Krooks stiftelses ordförande Susanne Homén-Lindberg.

Tove premieras inom musik och prismotiveringarna är följande:

”Tove är mångsysslaren. Med den skillnaden att det hon sysslar med är så långt från ett sysslande man kan komma; det är ett görande. Av hjärtans lust. Tove dansar flamenco, Tove undervisar flamenco, Tove skriver teaterkritik, Tove skriver musikkritik, Tove skriver. På svenska och på finska. I Finnish Music Quarterly, i Dance Info Finland, i Rondo, i Kansanmusiikkilehti, i Hufvudstadsbladet, i Pelimanni, i tidningen Resonans, i tidningen Teostory, i tidningen Aksentti och på Rundradions och MusicFinlands hemsidor. Och i Readers Digest. Bland andra.

Förtroendeuppdrag hon sköter är medlemskapet i Centrets för konstfrämjandets kommitté för konstens mångfald, styrelsemedlemskapet i Finlands kritikerförbund, i Teostoprisets förhandsjury, i Etno-Emma-juryn, i juryn för Etnogalan medlemskapet, i prisrådet för Kritikens sporrar. Bland andra.

Man blir kanske lite andfådd.

Och så sjunger hon. I landets nästan enda proffskör, Helsingfors Kammarkör. Och i en ännu längre lista andra ensembler än listorna ovan. Och förutom att hon dansar mera än de flesta, skriver mera än de flesta och sjunger mera än de flesta, sjunger hon dessutom högre (alltså högre, inte hårdare) än de flesta, till trestrukna e. Hennes specialitet är förutom renässansmusiken, folkmusiken, Bachs motetter och flamencosången den dodekafoniska (med tolv toner, utan tonart) franska nutidsmusiken och då extra speciellt Messiaen, Jolivet, Daniel-Lesur och Poulenc, kanske för att just dessa herrar komponerar alldeles särdeles extraspeciellt krångligt.

Men till all lycka finns det i allt Tove gör en sak gemensamt som gör det möjligt för oss dödliga att ens på något sätt greppa mångfalden: kvalitet.”

Läs mer om priserna här: https://stinakrook.fi/stina-krooks-stiftelse-delar-ut-totalt-154-000-euro-till-aktorer-inom-bild-och-scenkonst-hederspriset-gar-i-ar-till-scenkonstnar-pekka-sonck/