YLE: Flamencon sielua etsimässä

Flamencossa soivat sukupolvien arvet.

Flamencolaulu ei pyri kauneuteen. Se voi kuulostaa raa’alta, välillä se liioittelee ja seuraavassa hetkessä se on kuplivan iloista. Mikään tunne ei ole flamencolle vieras, mutta usein sen iloisuudessakin piilee jotakin mustaa. Runoilija Federico Garcia Lorca rakensi flamencon ympärille salaperäisyyttä, kirjoittamalla duendesta, kaikkeen espanjalaiseen kulttuuriin sisältyvästä sielusta. Mitä se flamencon kohdalla voisi tarkoittaa vai onko kyse vain tarpeettomasta mystifioinnista?
Flamencotanssi on parhaiten tunnettu osa flamencoa. Sitä tanssitaan kaikkialla, Norjasta Japaniin. Toimittaja Liisa Vihmanen etsii flamencon sielua perinteen ja sen uudistajien parissa. Pääseekö flamenco koskaan irti espanjalaisista juuristaan? Voiko siitä tulla globaali taidemuoto? Sarjassa kuullaan myös harvemmin Suomessa soitettua flamencomusiikkia sekä vieraillaan tärkeimmissä flamencokaupungeissa Sevillassa, Jerez de la Fronterassa ja Madridissa.
Sarjan on toimittanut Liisa Vihmanen, äänisuunnittelusta vastaa Laura Koso. Haastateltavina ovat FM, flamencologi Tove Djupsjöbacka, professori Pauliina Raento, kitaristi Joonas Widenius, flamencolaulaja Taija “Robalta” Tyrväinen, Janita ja Jukka-Paco Halonen, Kaija Virta, Sirpa Airisto sekä tanssijat Marianna Stråhlmann, Maija Lepistö, Marja Rautakorpi, Minna Saalpo sekä Manuel Roldàn. Musiikin konsultointi Tove Djupsjöbacka.

https://areena.yle.fi/podcastit/1-64635148